VANLIGA FRÅGOR  OCH SVAR


FILLERS

 

VAD ÄR FILLERS?

Fillers består av hyaluronsyra som finns naturligt i kroppen. En tredjedel bryts ned och ersätts varje dag och mängden hyaluronsyra minskar kraftigt med åldern vilket gör att vi upplever att huden förlorar elasticitet, volym och spänst. 

 

Vad är skillnaden mellan olika märken och sorter?

Olika fillers har olika behandlingsområden och syften. Sammansättningen varierar och en viss filler kan ge volym och en annan verka återfuktande och utslätande av rynkor och veck. 

Vi använder oss av Juvéderm och Restylane. Läs mer om varje specifik filler hos  Juvéderm och Restylane

 

Hur mycket behöver jag första gången?

Det varierar beroende på ditt utgångsläge och dina önskemål, du får rekommendationer specifikt för dig vid din konsultation. Generellt kan man säga att det vanliga för läppförstoring ligger vid 1 ml och för kinder närmare 2 ml. 

 

Vad ska jag tänka på inför behandling?

Kom ca 20 minuter innan din bokade tid om du vill ha bedövningssalva, så hinner den verka ordentligt inför din behandling.

 

Gör det ont?

Vi använder oss av mycket små fina nålar och våra fillers innehåller bedövningsmedel för att minimera smärta. Vill du även ha bedövningssalva på behandlingsområdet så kommer du ca 20 min innan din bokade tid. Generellt är det ingen eller ett litet obehag som känns vid behandlingen men det är såklart individuellt. Det går bra att vid läppförstoring få total bedövning (tandläkarbedövning) om så önskas.

 

Vem kan inte få fillers?

Gravida eller ammande kan inte behandlas eller om du är allergisk mot någon av beståndsdelarna av fillers (lidokain tillexempel). 

 

Hur ofta kan man fylla på?

Man kan göra en liten påfyllning/touch-up två veckor efter behandlingen. Därefter fyller man vanligtvis på efter några månader beroende på vilken typ av fillers man använt och vilket område som behandlats. Allt ifrån 3-18 månader.

 

Hur länge håller det?

Det är väldigt individuellt och beror på en rad faktorer som t.ex på ämnesomsättning, vilket område som behandlats, vilket typ av fillers som använts etc. Generellt så varar fillern i kindbenen längre än den i läpparna. Det kan vara allt ifrån 6 mån - 1,5 år. 

 

Kan man blanda olika fillers?

Ja, de märken som vi använder oss av går bra att blanda.  

 

Vad ska jag tänka på efter behandling?

Låt huden vara och bär inget smink 24 timmar efter behandlingen då huden blir mer mottaglig för smuts och bakterier pga nålsticken. Ingen träning, alkohol eller flygresor för än 72 timmar efter behandlingen. Undvik att sola på det behandlade området i ca 14 dagar. Meddela din behandlare om att du fått fillersbehandling om du till exempel ska genomgå kemisk peeling, laser eller liknande. Vänta med tandläkarebesök 14 dagar.


BOTOX

 

Vad är Botox?

Den aktiva substansen är Botulinumtoxin typ A som är ett protein utvunnet från bakterien Clostridum botulinum. 

 

Hur fungerar Botox?

Botulinumtoxin är ett protein som tillfälligt blockerar nervimpulser till musklerna som injiceras. Själva sammandragningen av musklerna förhindras vilket leder till att huden blir slätare och mjukare. Resten av ansiktsmusklerna fungerar fortfarande som vanligt vilket gör att du behåller mimik.

 

Vad kan behandlas?

Vanligste behandlingarna med Botox är rynkor och veck i pannan, argrynkor, kråksparkar och även ögonbrynslyft som ger en öppnare blick. Man kan också behandla käkmuskeln och tandpressning/huvudvärk. Besvärande svettningar i armhålor kan man bli av med med hjälp av Botox och även vissa rynkor på halsen.

 

Hur går behandlingen till?

Flera små injektioner läggs i säkra väldefinierade zoner med en tunn fin nål som minimerar obehag. Det känns ungefär som ett myggbett, ingen bedövning behövs. Du kan återgå till dina vanliga sysslor direkt efter ditt besök hos oss. 

 

När ser man effekt av behandlingen och hur länge varar den?

Direkt efter behandlingen syns det ingenting, vissa kan uppleva en viss rodnad. Efter en vecka börjar man se resultat och det tar oftast upp till 2 veckor innan man fått full effekt. Den varar då ungefär 4 månader.

 

Finns det några biverkningar?

Vissa kan uppleva en liten rodnad och ömhet på injektionsställena. Huvudvärk 1-2 dagar efter behandlingen kan uppstå men går ofta över snabbt. I sällsynta fall kan man känna en viss tyngdkänsla över pannan vilken avtar efter en kort tid.

 

Hur säkert är Botox?

Botox är ett välbeprövat och godkänt läkemedel som använts i många år. Behandlingen utförs av medicinskt kunniga behandlare på säkra väldefinierade zoner under kliniska former. Vi använder oss av Vistabel som produceras av Allergan och Azzalure från Galderma. Båda dessa fabrikat har mycket forskning bakom sig och är väl beprövade.

 

Kan alla behandlas?

Gravida och ammande behandlas inte. Personer med vissa muskelsjukdomar som ALS, Myastena Gravis och liknade sjukdomar kan inte heller behandlas eller om du har någon känd allergi mot Botox eller något av beståndsämnena i Botox.

 

Kan Botox förebygga rynkor?

Behandling med Botox kan verka förebyggande då den påbörjas tidigt innan rynkor blivit statiska. Botox stannar även av eller skjuter fram uppkomsten av rynkor med sin muskelavslappnande effekt.

 

Vad ska jag tänka på efter behandlingen?

Du kan återgå till dina vanliga sysslor efter behandlingen och det går bra att köra bil. Du ska undvika att massera eller trycka på området efter behandlingen då det kan göra att botox sprider sig till närliggande muskler som då påverkas under en tid framöver. Kraftig träning, värme som tex direkt solljus, varmdusch eller bada jacuzzi samt flygning ska undvikas första dygnet.